Online Képzés

Online Képzés

3 hasznos tipp, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb online kurzust

2019. május 15. - ED18

Noha az online kurzusok könnyen elérhetők a weben, fontos, hogy mielőtt megnyomod a vásárlás gombot, gondold végig, mire is van szükséged igazán. Egy rosszul megválasztott kurzus csalódáshoz vezethet, és elveheti a kedved a további tanulástól. De hogyan válaszd ki a megfelelőt, mikor manapság tele van a net önjelölt online oktatók anyagaival? Íme néhány tipp:

1. Döntsd el mit akarsz

Gondold végig, mit vársz az online tanulástól? Valamilyen munkahelyi kompetenciádat szeretnéd fejleszteni? Új szakmát szeretnél tanulni, amiről hivatalos papírra is szükséged van? Vagy csak értelmesen szeretnéd eltölteni a szabadidődet?

depositphotos_67840059_l-2015.jpg

Mielőtt elkezded böngészni a kurzusokat, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Hetente mennyi időt tudsz szánni a tanulásra?
  • Milyen képességeidet szeretnéd fejleszteni?
  • A munkádban szeretnél az online tanulás által fejlődni, vagy saját kedvedre tanulsz?
  • Egy konkrét téma érdekel, vagy adott területen belül több is?
  • Milyen nyelvű legyen a kurzus?
  • Milyen típusú online kurzus kelti fel jobban az érdeklődésed: videó, podcast, szöveges, interaktív, játékos? Szerinted melyik tanulási forma lesz a legjobb neked?
  • Fontos hogy oklevelet, elismert végzettséget adjon?
  • Mennyit tudsz rá költeni?

2. Ne az első szembejövő kurzust vedd meg, nézelődj

Miután végigmentél az előző pontban felsorolt kérdéseken, kezdj el nézelődni. Ülj le kényelmesen, és böngészd végig a lehetőségeket. Nagyon fontos, hogy rászánd az időt a keresgélésre. Nem egy kiflit veszel a boltban, hanem a jövődbe fektetsz!
depositphotos_250071098_l-2015_1.jpg

Nézd meg a gyűjtőportálokat, mind a magyar, mind a külföldi oldalakat. Ha adott a téma, akkor közvetlenül kereshetsz arra is. Gyűjtsd össze egy helyre az előző pontban szereplő kérdésekre adott válaszaid alapján azokat a linkeket, amik elsőre szimpatikusnak tűnnek és megfelelnek az elvárásoknak. Ha ez még mindig nagyon soknak tűnik, jöhet a következő lépés.

3. Olvasd el a kurzusok leírását

Nézd végig az összegyűjtött linkeket, az alábbi szempontok mentén:

  • Leírás és tematika: Minden esetben olvasd végig a tematikát és a leírást. A leírásból megtudhatod kiknek ajánlott a kurzus, meddig jutsz el a kurzus végére, milyen szinten leszel. Ellenőrizd, hogy a tematika milyen lépéseken vezet végig, érthető-e, jól felépített-e, érint-e minden lényeges pontot. Ha az oktatási anyaghoz sem tematika, sem leírás nem tartozik, csak ígéretek hada, az sokat elárulhat a kurzus színvonaláról.
  • A kurzus hossza: Ez alapján meg tudod ítélni, mennyi időt kell rászánnod a tanulásra, egyezik-e az oktatás időtartama az általad meghatározott időkerettel. Ha költségtérítéses a kurzus és limitált ideig elérhető, el tudod-e végezni annyi idő alatt, ameddig rendelkezésedre áll.
  • Az oktatást tartó személy vagy szervezet: Az egyik legfontosabb szempont mind közül, hogy az oktató illetve az oktatást kínáló szervezet számodra hiteles és rokonszenves legyen. Nézz utána az interneten, keress rá a Googleban vagy kérdezd meg az ismerőseidet arról, milyen tapasztalattal rendelkezik az oktató, elismert szakértője-e az adott területnek. Az oktató vagy szervezet szakértelme, oktatási tapasztalata, stílusa nagyban meghatározza az online oktatás minőségét.

Ha eddig kitartottál, és végigolvastad a kurzusok leírását, már valószínűleg tudod melyiket választod. De ha még mindig hezitálsz, néhány további kérdés megválaszolása segít a végső döntésben:

  • Elérhető most vagy a közeljövőben a képzés?
  • Hányan vették meg, vannak-e róla vélemények?
  • Tartozik hozzá betekintő videó vagy bármilyen más ingyenes anyag, ami ízelítőt ad a tartalomból?
  • Aktuális, korszerű még a kurzus tananyaga?
  • Meddig lesz számodra elérhető a kurzus és mennyibe kerül?

depositphotos_17466205_l-2015.jpg

+1 tanács:

Amennyiben még csak ismerkedsz az online oktatással, és nem szeretnél rögtön anyagi kötelezettséget vállalni, angol nyelven számtalan nagy cég rendelkezik megbízható, ingyenes képzéskínálattal több területen, pl. a Google (https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage), vagy feliratkozhatsz számos portál ingyenes próbaverziójára (https://www.lynda.com).

Most pedig nincs más teendőd, mint belevágni az online tanulásba!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesonline.blog.hu/api/trackback/id/tr5314828278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása