Online Képzés

Online Képzés

8 online oktatási trend, amire érdemes figyelni 2019-ben

2019. február 16. - Estudio

Néhány évvel ezelőtt azt hallottuk mindenhonnan, hogy az online oktatásé a jövő. A jövő mára jelenné vált, az online tanulás a világ nagy részén a hétköznapok szerves részét képezi valamilyen formában. Mai posztunkban megnézzük, melyek azok a trendek, amikre érdemes lesz figyelni a 2019-es évben.

Függetlenül attól, hogy egy teljesen új LMS rendszer bevezetéséről van szó, vagy a meglévő rendszer fejlesztéséről, ajánlott a beruházás előtt végig böngészni a legújabb trendeket. Ha a jövő megoldásait már ma beépítjük oktatási rendszerünkbe, a képzésben résztvevők képesek lesznek a legújabb technológiai előnyök jobb kihasználására.

  1. Videó-videó-videó

A videós oktatás bizonyítottan az egyik leghatékonyabb e-learning eszköz. A mai LMS rendszerek egyaránt képesek kezelni az élőben közvetített (streaming) és az előre feltöltött videókat is, köszönhetően a nagysebességű vezeték nélküli kapcsolatoknak, a közösségi médiának és az élő videóközvetítési (live streaming) szabványoknak. A videó nem csupán szórakoztató és figyelem felkeltő, de teljesen új dimenziót is adhat a képzéseknek. A technológia fejlődésének köszönhetően tudunk a videó formátumú oktatási anyagba közvetlenül jegyzetelni, kommentelni, könyvjelzőkkel megjelölni, kérdőíveket elhelyezni benne vagy éppen értékeléseket írni bele, továbbá mindezeket meg is tudjuk osztani. Ezáltal a videós oktatási anyagainkkal korábban elképzelhetetlen szintű interaktivitást érhetünk el.

depositphotos_125658520_l-2015.jpg

  1. Minden a játékról és a versengésről szól

Az emberek alapvetően szeretnek játszani, a verseny pedig remek ösztönző a tanulásban. Néhány éve ezt az LMS fejlesztők is felismerték, és elkezdték beépíteni rendszereikbe. 2019-ben ez a trend tovább terjed, egyre több LMS fejlesztő integrál gamifikációs megoldást rendszerébe. A gamifikáció – köszönhetően játékos és lebilincselő jellegének –  hozzájárul a tananyag gyorsabb és hatékonyabb elsajátításához. Legyen az akár jelvények, kitüntetések gyűjtése, elrejtett tárgyak megkeresése, vagy verseny az idővel, a gamifikációt ma már komolyan jegyzik az LMS trendek között, mint a motivációt növelő egyik leghatékonyabb eszközt.

  1. Nem kell újra feltalálni a kereket

Az idei év elhozza a különböző LMS rendszerek integrálását online könyvtárakba és virtuális e-learning piacterekre. Ennek köszönhetően egyre több lehetőség közül lehet majd választani, továbbá újdonság lesz a szabadon szerkeszthető és személyre szabható oktatási anyagok rendelkezésre állása. Az online tanulási élmény fokozása érdekében egyre több LMS rendszert házasítanak például CRM szoftverekkel.

depositphotos_52722631_l-2015.jpg

  1. Együtt jobban megy

Mindannyiunkban benne van a közösséghez való tartozás, a közösségben végzett munka iránti igény. Az LMS rendszerek erre maximálisan építenek a jövőben. A tananyag megoszthatóvá válik, lehetőség lesz együttműködésre, együtt tanulásra. Fórumok, blogok, platformok állnak a képzésben résztvevők rendelkezésére, ahol megoszthatják elképzeléseiket, véleményüket, visszajelzést adhatnak a tananyagról.

  1. Gyakorlat teszi a mestert

Az egyik legérdekesebb trendnek ígérkezik 2019-ben a különböző, gyakorlati oktatásra épülő szimulációk, szerepjátékok, esettanulmányok beépítése az e-learning tananyagba. Ezekkel a tevékenységekkel az online képzések résztvevői könnyen próbára tehetik frissen szerzett tudásukat és képességeiket. A mindennapi életből vett példák segítenek a későbbiekben esetlegesen felmerülő problémák hatékonyabb kezelésében.

  1. Minden ember más

Minden embernek megvan a saját, jól bevált tanulási szisztémája. A legújabb trend az ehhez alkalmazkodó LMS rendszer, amely folyamatosan azon dolgozik, hogy az egyén preferenciájának, tudásszintjének, tanulási céljainak megfelelő, személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Amikor az emberek a különböző elméleteket és modelleket a saját tapasztalataikkal kombinálva alkalmazzák, csodás dolgok jönnek létre.

depositphotos_2075457_l-2015.jpg

  1. Mikrotanítás, avagy a tananyag fogyasztható méretűvé darabolása

A mikrotanítás nem újdonság az e-learning oktatásban, de 2019-ben a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet kap. A néhány perces videók, rövid játékok, kvízek segítségével az egyéni igényeknek, lehetőségeknek jobban megfelelő tananyagok jönnek létre. Az a la carte rendszerhez hasonlóan a tanulók maguk válogathatják össze a számukra szimpatikus képzési elemeket, ezzel egyéni tanrendet létrehozva saját maguk számára.

  1. Reszponzivitás

Az egyre gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatok elterjedésével hatalmas mennyiségű információ vált elérhetővé online, és ezek már egy kattintással letölthetők mobiltelefonra, laptopra vagy tabletre. Az LMS rendszerek és az oktatási tartalmak esetében is elengedhetetlenné vált a reszponzivitás, hiszen elvárás lett a felhasználók részéről a bárhová könnyen letölthető és szinkronizálható oktatási tartalom, valamint a bárhonnan nyomon követhető fejlődés.

Ezek tehát a legfontosabb online oktatási trendek, amik várhatóan meghatározzák az idei évet. Mindenkinek ajánljuk, hogy kísérje figyelemmel a változásokat és vizsgálja felül saját online oktatási rendszerét, vajon megfelel-e az új trendeknek.

Forrás: https://elearningindustry.com/lms-trends-keep-elearning-radar-2019

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzesonline.blog.hu/api/trackback/id/tr614627592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása